Posicionament sobre el programa Erasmus

Durant els últims dies hem pogut llegir als diaris dues notícies preocupants en relació al programa europeu d’intercanvi d’estudiants universitaris conegut com programa Erasmus. La primera és que la Comissió Europea ha alertat de que la situació financera actual posa en perill la continuïtat d’aquest programa. La segona és que el Govern Espanyol planeja reduir un 60 % la dotació pressupostaria destinada al programa Erasmus, deixant-la en tan sols 15,2 milions d’euros.

El programa Erasmus és un dels projectes socials i educatius més identificable de l’Unió Europea. Ha possibilitat que més de 2,5 milions d’estudiant de tota Europa estudiïn a un altre país dins de l’Unió. En aquest sentit, l’anàlisi cost-benefici del programa és indiscutiblement positiu. Amb una dotació que dins del marc pressupostari comunitari i de l’Estat resulta absolutament marginal, el programa Erasmus ha contribuït de manera decisiva a facilitar la mobilitat del jovent europeu, l’intercanvi de coneixement, de experiències, cultural, l’aprenentatge d’idiomes i, com a conseqüència de tot allò, a construir una consciència comuna d’identitat ciutadana europea. Ha possibilitat a més que el fet d’estudiar a una universitat estrangera, abans un luxe reservat per una selecta èlit, sense arribar a ser universal hagi estat possible per un espectre social molt més ampli.

En definitiva, el programa Erasmus s’ha tornat un element que actualment resulta una peça clau en la construcció d’un projecte social i polític comú dins del marc europeu. Per aquesta raó, la dràstica reducció de dotacions pressupostaria planejada o qüestionar la seva continuïtat suposa un atac a la línia de flotació de la construcció europea. Malgrat que la situació econòmica i financera és molt complicada, si tenim en compte el cost ínfim que té aquest programa en relació als beneficis que aporta, resulta il·lògic i altament contraproduent suprimir total o parcialment la depesa destinada a aquest programa. No es pot construir el futur del projecte europeu mutilant el seu present.
Des de la Joventut Europea Federalista de Catalunya, entittat adherida al Moviment Laic i Progressista, volem manifestar la nostra ferma oposició a qualsevol mesura que suposi una reducció del programa Erasmus, la qual cosa constituiria un profund error i un important pas enrere. Pel contrari creiem que, en un moment en que s’ha fet clara la necessitat d’enfortir el projecte europeu per tal de sortir de la crisi, el programa Erasmus ha de comptar amb tot el recolzament de les institucions als diferents nivells administratius per garantir l’accés de la comunitat estudiantil europea a la mobilitat universitària i l’intercanvi de coneixement, sota el principi d’igualtat per sobre de qüestions socioeconòmiques.

Un comentario en “Posicionament sobre el programa Erasmus

  1. Pingback: Apoyemos el programa Erasmus |

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s